• SoZŠ Integrál pro žáky se SPU, s.r.o.
  • SoZŠ Integrál pro žáky se SPU, s.r.o.
  • SoZŠ Integrál pro žáky se SPU, s.r.o.
  • SoZŠ Integrál pro žáky se SPU, s.r.o.
  • SoZŠ Integrál pro žáky se SPU, s.r.o.
  • SoZŠ Integrál pro žáky se SPU, s.r.o.
  • SoZŠ Integrál pro žáky se SPU, s.r.o.
  • SoZŠ Integrál pro žáky se SPU, s.r.o.

 

 

TENTO WEB JIŽ NENÍ AKTUALIZOVÁN, funguje pouze jako archiv.

Pro aktuální informace ze SoZŠ Integrál navštivte www.skolaintegral.cz

 

Vzpomínka na Expedici Banát 2019

V červenci 2019 jsme se po složitých přípravách a trablech s naplněním autobusu vydali do rumunského Banátu. Čekalo nás deset dní poznávání zdejšího „zapomenutého“ kraje a lidí – krajanů, jež mluví staročeštinou, kterou si přivezli v letech kolonizace (1826).

Nejdříve jsme tři dny putovali nedotčenou přírodou pěšky po českých vesnicích, spali na soukromých zahradách a jedli spolu se svými ubytovateli pokrmy jejich staročeskorumunské kuchyně. Pak se nám stal útočištěm kemp nad penzionem U Medvěda v Eibenthale – v Tisovém Údolí. Odtud jsme podnikli výlety do lázní Baile Herculane s koupáním v termálních pramenech, prošli krápníkové jeskyně do Dunaje, propluli na lodích dunajskými soutěskami s nejhlubším a nejužším místem na spodním toku Dunaje a vydrápali se na jedinečnou vyhlídku na největší přehradu na Dunaji. Navázali jsme kontakt i s místní školou a využili nabídky tanečního workshopu. Nezapomenutelný byl výstup na vyhlídku Znamana, kde jsme večer grilovali a přespali s výhledem na úžasné panorama okolních kopců. Někteří z nás se pokusili zdolat během i pověstnou Kovárnu, ale do zápisu rekordů jsme nepřispěli. Na expedici Banát určitě nikdo z účastníků dlouho nezapomene J

Zvláštní poděkování patří paní Andree Bohatové, díky níž se podařilo zajistit dostatek účastníků a naplnit autobus na požadovaný počet. Nadto komunikovala i se zdejší školou a zajistila nejen řadu českých knih pro čtenáře různého věku, ale i poptávané vybavení na míčové hry.

A co se změnilo v Banátu od naší poslední návštěvy? Tak namátkou: Na Svaté Heleně mají kanalizaci. Na Gerniku se urodilo strašně moc švestek. Na Rovensku kvůli babyboomu znovu otevřeli školu. Na Bigru se zatoulala kráva. A na Eibenthale? ... Věřte, nevěřte, je zde teď tolik práce, že se sem krajané chtějí vracet. Dohromady je v turistickém ruchu zaměstnáno 16 osob a další si přivydělávají ubytováním a nebo prodejem višňovky, pálenky, medu, marmelád a dalších pochutin nebo výrobků. Mimo festival a expedice už nejezdí na Eibenthal 50 osob ale 450 osob a ubytovacích kapacit už není 10 postelí, ale 150. Nevyrazíte i Vy, třeba na netradiční rodinnou dovolenou? Pokud byste chtěli pomoci s dopravou, programem, orientací v místě a okolí nebo čímkoli dalším, obraťte se s důvěrou na https://www.visitbanat.com/expedice.

FOTOGRAFIE Z BANÁTU ZDE

Alice Běhounková